Egy óvóhegy a Diósgyőri gépgyár közelében.

Szétnéztünk a Digép (Diósgyőri gépgyár) egyik külső óvóhelyén.

digep.jpg

Forrás Wikipédia:

"A Diósgyőri Gépgyár (DIGÉP) a magyar gépgyártás egyik vezető üzeme volt, amely mára már megszűnt. A gyár történetileg a Diósgyőri m. kir. Vas- és Acélgyárból nőtt ki, ezért hosszú évtizedekig „Újgyár”, magát a törzsgyárat pedig „Ógyár” néven emlegették. Az új gyártelep létesítését a fegyvergyártás felfutása indokolta. Építését 1915-ben kezdték el, és Diósgyőr-Vasgyár nyugati részén épült fel. A gyár azonban gyakorlatilag az első világháború végéig nem termelt, sőt a háborús károk miatt (a gépek egy részét hadizsákmányként elszállították) a tényleges termelés csak 1931-re futott fel a kívánt szintre. Hadiüzem lévén a különböző egységeknek – a népnyelvben még a legutóbbi időkben is használt – kódneveket („Mexikó”, „Ázsia”, „Afrika”) adtak.

A gyár 1944-ig voltaképpen ágyúgyárként működött, de termékei között más nehézgépgyártással összefüggő termékek is voltak. 1945 után – az átmeneti nehézségek áthidalása végett – bizonyos közszükségleti cikkeket is gyártani kezdtek, de már ekkor megjelentek azok a termelési ágak is, amelyek a későbbi termelési profil részét képezték. A hadiipari termékek ingadozó volumene mellett a legfontosabb gyártmánycsoportok a kovácsoló és sajtoló gépek, a csőgyári és hengerműi berendezések, a lemezalakító gépek, a szerszámgépek, a kábelipari gépek, a hadiipari termékek, a hűtőipari gépek, a Diesel-motorok és az aggregátok, a szivattyúk, a hidraulikus emelők, a vasúti kerékpárok, a kovácsolt és sajtolt termékek és a csavarrugók voltak. A DIGÉP – forgalma alapján – évtizedekig a hazai gépgyártás legjelentősebb üzemének számított, de problémái már a rendszerváltás előtt jelentkeztek, és 1990-re a cég fizetésképtelenné vált. Ma a gyár területén a Digép Ipari Park működteti az üzemcsarnokok egy részét."

 

A Digép kiemelkedő fontosságú volt az ágyúk gyártásában is, éppen ezért háború esetén kimagasló célpont volt egy ellenséges csapás esetén. Az üzem területén rengeteg óvóhely és bunker található, ezeket megtekinteni nem lehet, nem tudni ki most a terület birtokosa, használják e másra, vagy mi lett a sorsa. Az egyik bejárat mellet, úgymond közterületen, egy erdős részen bújik meg egy óvóhely. Létezéséről én nem is tudtam,  Atti barátom hívta fel rá a figyelmemet hogy van itt valami, nézzük meg. Elmentünk és megkerestük. Majdhogy nem macsétével kellet utat törnünk magunknak hogy elérjük. Végül is meglett, megtaláltuk. Persze erről is videóanyag készült, nézzétek meg!

Íme a videó:

 

 

 

 

Fotók az óvóhelyről, persze mint mindig, a fotókat Kalatinak köszönhetjük:

 dscf5323.JPG

dscf5293.JPG

dscf5301.JPG

dscf5305.JPG

dscf5309.JPG

dscf5312.JPG

 dscf5315.JPG

 

Köszönjük, hogy megnézted, ha tetszett nyomj egy like-ot a videóra és a blogra.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/urbexhun

Youtube csatornánk: https://www.youtube.com/user/huncaca

Youtube csatornánkon további érdekes, felfedező, légós és csernobili videókat is találsz, érdemes szétnézni.

 

Videó ajánló!

Kattints a szövegre:

Borsodnádasdi labirintus

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Tiszapalkonyai erőmű bejárás

Védett Vezetési Pont Borsodban

X. Polgári Nemzetközi Ikarus, Csepel és veteránjármű találkozó 2017. 09. 02.

Óvóhelytúra az egykori acélvárosban, Ózdon

 A 2017-es év legsikeresebb videója: Csernobili túránk