Nagyecsér az elnéptelenedett falu.

Meglátogattuk az évek óta üresen álló szellemfalut.

image016_3.jpg

2015 Áprilisában meglátogattuk az üresen álló falut, azaz ez nem egészen igaz, hisz laknak ott, szám szerint egy fő a lakosság száma, na de erre még blogom folyamán kitérek.

Következzenek a száraz adatok, ezeket lehet megtudni a neten a faluról:

Forrás wikipédia:

Nagyecsér mára elnéptelenedett tanyaközpont Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet közelében, Mezőnagymihály település külterületi részén, attól mintegy 7 kilométernyire délkeletre található. Az egykori tanyaközpont mellett halad el keletről a Tiszavalki-főcsatorna, melybe a településtől keleti irányban beletorkollik a Nagyecséri-csatorna. Az egykori települést nyugatról a Salamonta-ér határolja.

Történelme:
A település közelében Kiscsér mellett népvándorláskori sírokat tártak fel a régészek, illetve jazyg-szarmata emlékeke is előkerültek. Az 1900-as évek elején az akkor Mezőnagymihályhoz tartozó egyik nagybirtokot felparcellázva árusítani kezdték. A környező településekről, többek közt Mezőkövesd, Szentistván, Maklár, Poroszló, Sarud több telepes is érkezett ide, hogy 20-30 holdas parcellák megművelésével biztosítsák életkörülményeiket. A településen ekkoriban mintegy 20-30 ház épült fel. Lakói főleg mezőgazdasági munkákból, állattartásból éltek. A környező tanyák (Liba-tanya, Zsindelyes-.tanya, Nagy-tanya. Olivér-tanya, Gólyás-tanya, Kenyérváró) lakosai Nagyecsérre jártak szórakozni és bevásárolni, valamint vásárokra árulni. A faluban kocsma és szatócsüzlet, két kovácsműhely és cipészműhely is működött egykoron. 1930-ban a település három utcából állt. Később a településen egytantermes iskolaépület (1939) és templom is épült.[4] Az iskolát Tompos Friderika osztályvezető tanító nyitotta meg 1947. január 10-én. Az alsótagozattal rendelkező tanintézménybe ekkor 78 diák járt, akiknek vallási megoszlása alapján elmondható, hogy többségében katolikus (59 fő), illetve emellett még református (19 fő) vallású diákok voltak. Közülük 37-en Nagyecsérről, 12-en Kisecsérről, 11-en Nagygólyásról, 7-en Nagytanyáról, 5-en Libatanyáról, 5-en Zsindelyesről, 1 diák pedig Kisgólyás-tanyáról járt be.

A falu a második világháború előtt élte fénykorát. Később a szocialista törekvések nyomán fokozatosan elvesztette lakosságát. Az 1950-es évek végén a településre bevezették a villamosáram-ellátást. A falu legnagyobb lakosságszáma elérte a 700 főt. A település általános iskolájának felső tagozatát a hatvanas években bezárták, majd végül az egész iskolát bezárták. A falu fokozatosan elöregedett és a fiatalok elköltözése miatt, valamint a halálozás nagyfokú népességcsökkentő hatásai miatt a falu lakossága elfogyott az évek során. Az iskolabezárás, az elöregedés és az elköltözések, valamit a Mezőnagymihály és Nagyecsér közt soha el nem készült műút hiánya együttesen okozták a település végzetét. A település 2001-ben már csak 7 embernek adott otthont. Manapság gyakorlatilag teljesen lakatlan település, düledező házakkal, házromokkal.

                                                                                 

Nagyecsér Mezőnagymihály irányából, egy földúton közelíthető meg. Mint ahogy a wikipédia is említi a falu elnéptelenedésében ez fő szerepet játszott, esős, havas, téli időben szinte megközelíthetetlen volt a település. Bejárásunkkor szembesültünk azzal hogy ezen a göröngyös, munkagépek által kitaposott úton egyszerű személyautóval nehéz még száraz időben is megközelíteni. Nem is próbáltuk meg, az autót Mezőnagymihályban hagyva, gyalogszerrel indultunk neki a hét kilométeres útnak.

Mintha csak az alföldön lennénk, végeláthatatlan egyenes út, változatlan környezet. Viszont amikor megpillantjuk az első házakat, afféle érzés fogott el mint amikor Csernobili túránkkor megpillantottam először Pripjaty panelházait. Érdekes érzés, a szemünk előtt egy szellemfalu. Az érzésbe kicsit belerondít a tudat hogy mégsem az, hisz egy ember lakik itt. No de erről majd később. A faluban amúgy rendszeresen járőröznek a mezőőrök, így nagyobb dolgokat nem mernek elvinni onnan az illetéktelenek.

A táj és a hely ahol a település fekszik egy szóval gyönyörű, a vadvilág is szinte érintetlen. Utunk során hosszan beszélgettünk egy vadnyúllal aki szemezett velünk az úton ülve, meghallgatott minket de úgy döntött nem válaszol, és befutott egy bozótosba.

A faluba érve végigjártuk az utcákat és benéztünk néhány házba. Nehéz felfogni miért hagyták veszni ezt a falut, hisz fénykorába 700-an éltek itt. A házakban a 2000-es évek elejei naptárak vagy levelek az utolsók dátum szerint, ezek szerint is 15 éve még laktak itt. Sok ház már az összedőlés határán van, vagy már össze is dőlt. Viszont vannak egészen épek, amik simán a még menthető kategóriába tartoznak. A templomot is újították nemrég, udvarán téglakupac, ajtaja belakatolva és mellette egy vígan duruzsoló trafóház van. Ez egy jó jel, hátha lesz itt még élet.  Az egyik rövid utcában látni hogy még van gazdája a portáknak, házaknak. Valószínű hétvégi házként, vagy kertművelésre használják, ezt nem tudtuk meg. Az utca végén van az iskola, ezt is megnéztük. Sajnos itt már valószínűsíthető  hogy nem lesz gyerekzsivaj, üresen tátong az egész épület.

Utunk során találkoztunk az itt élő úrral, épp a kertjében dolgozott. Köszöntünk neki illedelmesen, visszaköszönt és folytatta a munkáját.. Az egyedüli ott lakóról és a település múltjáról a Magyar Nemzet 2015 augusztusi cikkében is lehet olvasni, a cikk itt olvasható, kat erre a szövegre. Pár óra alatt megnéztük a falut, bejártunk pár házat. Már akkor tudtam ide még vissza kell térjek valamikor, hajt a kíváncsiság hogy mi lesz ezzel a településsel pár év múlva. Talán többen visszatérnek, vagy teljesen az enyészeté lesz? Nem tudni!

Hazafele megtettük ugyan azt a hét kilométeres utat gyalog, nem mondom hogy nem fáradtam el. Atti, a túratársam GPS-el mérte a sétánk távolságát, 19,2 lett a teljes táv amit gyalogoltunk.

Íme a videó 2-részben amit utunk során rögzítettem, úgy érzem jól sikerült!

                                                                           1. rész:

2. rész:

 

 

 Íme pár fotó:

 

image015_3.jpg

image014_3.jpg

image013_5.jpg

image012_5.jpg

image011_6.jpg

image010_6.jpg

image009_7.jpg

image008_8.jpg

image007_8.jpg

image006_8.jpg

image005_8.jpg

image004_8.jpg

image003_8.jpg

image002_8.jpg

image001_8.jpg

 

Köszönjük, hogy megnézted, ha tetszett nyomj egy like-ot a videóra és a blogra.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/urbexhun

Youtube csatornánk: https://www.youtube.com/user/huncaca

Youtube csatornánkon további érdekes, felfedező, légós és csernobili videókat is találsz, érdemes szétnézni.

 

Videó ajánló!

Kattints a szövegre:

Borsodnádasdi labirintus

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Tiszapalkonyai erőmű bejárás

Védett Vezetési Pont Borsodban

X. Polgári Nemzetközi Ikarus, Csepel és veteránjármű találkozó 2017. 09. 02.

Óvóhelytúra az egykori acélvárosban, Ózdon

 A 2017-es év legsikeresebb videója: Csernobili túránk