Csernobil, a kulisszák mögött!

Ebben a blogban bemutatok két dokumentumfilmet, ami elénk tárja mi lett az emberfeletti csatában harcoló emberekkel, és hogy változott meg az életük az ott lakóknak, dolgozóknak.

eromu3.jpg

 

 

Miért is különleges ez a két film? Jogos a kérdés hisz számtalan film kering a neten. Talán azért mert ezek nem a miértekkel foglalkoznak, a száraz valóságot és az emberi erőt, kitartást mutatják be. Nagyon sok dokumentum film készült Csernobilról, talán a "leghíresebb" a Csernobili csata igaz története. Nagyon sokszor láttam, nagyon érdekes és szerintem jól sikerült film, bár tele van rendezői "túlkapással", ez a film is fent van a youtube csatornámon, aki nem látta nézze meg!  (kat ide)

Az első film amire szeretném felhívni a figyelmüket a  Csernobil, Pripjaty - a betiltott film, a neve is azt sugallja hogy valami különlegeset kap a néző. A fekete-fehér dokumentumfilm 1998-ban készült. Betekinthetünk a Zónában lakó és dolgozó emberek mindennapjaiba. Benézhetünk a szellemvárosba, Pripjatyba. Eltérő életek, eltérő vélemények!  Tények és spekuláció, titkok és rejtélyek! A filmet bizonyos országokban betiltották. Internetes infó szerint Oroszország és egyes volt tagállamaiban van betiltva.
Hogy miért? A film megtekintése után kiderül.

A riporter megszólaltat több hétköznapi embert, akik a mai napig a zónában élnek vagy dolgoznak. Az öreg házaspártól a reaktor kezelőig. Érdekes történetek, és a valóság!

Mindét filmet én fordítottam, feliratoztam magyarra, csak eredeti nyelven volt eddig elérhető. Sajnos az elsőnek a képminősége nem a legjobb, jobbat nem találtam.

 

A második film is nagyon érdekes, a csernobili likvidátorokkal foglalkozik, ők voltak akik küzdöttek a csatában ami már eleve bukásnak volt ítélve. Elénk tárja azt a nagy harcot amit 1986.-ban azért tettek hogy Európa megmeneküljön. Sokan az életükkel fizettek. Csernobil után a rendszer elengedte őket, addig kellettek amíg hasznot hajtottak, tovább nem foglalkoztak velük. Ezek az emberek  méltók a HŐS titulusra. Sokan nem is tudják mit tettek, róluk szól ez a szomorú film, ami sajnos nem happy enddel végződik.

 

 

 

Közeledünk az évfordulóhoz, 1986 Április 26.-án hajnali 1 óra 23 perckor következett be a robbanás a csernobili atomerőmű négyes blokkjában. 30 éve kísért minket Csernobil szelleme.

 

 

 

Köszönjük, hogy megnézted, ha tetszett nyomj egy like-ot a videóra és a blogra.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/urbexhun

Youtube csatornánk: https://www.youtube.com/user/huncaca

Youtube csatornánkon további érdekes, felfedező, légós és csernobili videókat is találsz, érdemes szétnézni.

 

Videó ajánló!

Kattints a szövegre:

Borsodnádasdi labirintus

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Tiszapalkonyai erőmű bejárás

Védett Vezetési Pont Borsodban

X. Polgári Nemzetközi Ikarus, Csepel és veteránjármű találkozó 2017. 09. 02.

Óvóhelytúra az egykori acélvárosban, Ózdon

 A 2017-es év legsikeresebb videója: Csernobili túránk

 

Nézze meg az előző blogom is, Klementina, egy elfeledett repülőtér Borsod megyében. Kat ide.