Traubi-gyár elhagyatva

Ki ne ismerné a Traubisodát?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem lakunk messze Sálytól, én nem tudtam, hogy itt volt a palackozó. Aztán egy túranap végén, Atti a csapat egyik helykutatója előállt vele, hogy emlékszik rá, mintha itt lenne a "Traubi-gyár". Lehet, hogy üzemel a hely, de lehet nem. Nézzünk rá! A látvány lesújtó, Urbexes szemmel paradicsom, de történelmileg, azaz történetileg nem az. Itt (is) gyártották a hetvenes évek elejétől a Traubisodát!

Ki ne kóstolta volna, gyermekkoromban nekem is a kedvenceim közé tartozott.

Öt évtized, eddig fogyaszthattuk a Traubisodát, becenevén Traubit.

t.jpg


1971-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság úgy kezdte meg a Traubisoda nevű üdítőital gyártását a balatonvilágosi üzemében, hogy használati engedélyt kapott a Traubisoda név használatára.  A mustsűrítményből készült szőlőízű üdítőitalokat Magyarországon (már nem), Ausztriában és 2006-tól Horvátországban forgalmazzák.

Sokan, köztük én is úgy gondoltam, hogy teljesen Magyar termék a Traubi, de nem.
A hetvenes-nyolcvanas években népszerű üdítőital még a rendszerváltozást követő évtizedekben sem tűnt el az üzletek polcairól.
Kétfélét is lehetett belőle kapni, két cég is a magáénak vallotta az üdítőital gyártási jogát, ami húsz éven keresztül tartó pereskedéshez vezetett.
A jogi eljárások lezárultak, és tisztázódott a licencjog kérdése, ám a peres eljárásból végül győztesen kikerült vállalkozást a közelmúltban felszámolták, ezzel pedig végképp megszűnhet a fél évszázaddal ezelőtt útjára indított, "szocialista kólának" is nevezett üdítőital-márka.
Filmünkben a Sályi palackozóüzemet tekintjük meg, amit 2010-ben újra akartak indítani, de mint a képsorokból kiderül ez nem történt meg. A munkálatok elkezdődtek, de sajnos befejezése még várat magára.

Több helyen is palackozták a Traubit, Az 1973-as augusztusi népújság szerint sályi palackozóüzemben 50.000 üveget töltöttek naponta, egy világszínvonalú holland gépsor segítségével.

nepujsag.jpg

 Az újság nagy méretben itt olvasható, kattints ide!

 

Rengeteg reklám, és plakát népszerűsítette a terméket.

 

A Csongrád Megyei Hírlap a következőképpen számolt be az újdonság bevezetéséről: „Új üdítőitalt mutatott be kedden a Duna Intercontinental szállóban a Badacsonyi Állami Gazdaság és az osztrák Moser-cég. A Traubisoda nevű ital csemegeszőlő levéből, cukorból, citromsavból és szénsavas vízből készül, kémiai tartósítás nélkül, pasztörizálással, így korlátlan ideig eltartható. Az osztrák Moser-cég licence alapján Balatonaligán, a Badacsonyi Állami Gazdaság olasz, holIand és magyar gépekkel felszerelt új traubiüzemében kezdődik a gyártás ezen a héten."

Magyar borral fizettünk az osztrák üdítőital licencéért!
A Traubisoda védjegy eredeti jogosultja az osztrák Lenz Moser nevű, borokkal foglalkozó cég volt Magyarországon és még számos országban (a név egyébként a Traube német szőlő szóból származik). Az indulás évében (amikor egy palack 3 forintba került a 2300 forintos átlagfizetések mellett) 1,6 millió palack készült, és ez a mennyiség 10 év alatt majdnem a százszorosára nőtt.
A Magyar Hírlap 1981-ben, a Traubi 10. születésnapjára megjelent írásában így méltatta a népszerű üdítőt: „Ha felidézzük a tíz évvel ezelőtti állapotokat az üdítőitalok terén, mai szemmel elég siralmas volt a helyzet. A hazai üdítőital-gyártás már túljutott ugyan a Bambi-korszakon, és a természetes gyümölcslevek felé fordult, mint amilyen a meggylé, az őszilé, a birslé, a hírős és a többiek, de ezekből többnyire akadozott a kínálat, főként akkor, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá: nyáron. Elavult gépsorokon készültek, kis mennyiségben; azt is rendszertelenül és rosszul terítve."
traubisoda_0_preview.jpg
Na de térjünk vissza a Sályi palackozó üzemre.  Egy régi műhold (vagy repülős) fotón látszik milyen hatalmas készletet halmoztak fel. Nagy igény volt a Traubi-ra.
muh.jpg

 

A kép jobb oldalán látszik a felhalmozott árukészlet (rekeszek), íme nagyítva:

muhrek.jpg

A területen 2010-ben rekonstrukció történt. Újra akarták nyitni a "gyárat", de sajnos mint látszik ez nem sikerült.

A bejáratnál tábla árulkodik erről:

dsc_0852.jpg

 

Íme a videónk amit a területen készítettünk. A videó végén megnéztünk 2 kisebb épületet, amikben üdítőital gyártás folyhatott pár éve. Nem tudjuk mennyire kapcsolódik a traubi-hoz. Ezekről fotót nem teszünk ide, de a videóban megtekinthetőek. Kattints a képre:

 

 

És a területen készült fotók a fotók:

 

dsc_0672.jpgA kis kapu tárva-nyitva. dsc_0675.jpgRégi mérleg.  Teherautókat mérlegeltek rajta, még most is pontosan mér.dsc_0677.jpg

dsc_0679.jpg

dsc_0684.jpgA növényzet nagyon elburjánzott a területen. Az első épületet megláttukdsc_0687.jpg

dsc_0688.jpg

dsc_0689.jpg

dsc_0690.jpg

dsc_0693.jpgElsőre rombolásnak néztük, de jobban megnézve, ez egy félbemaradt felújítás.dsc_0694.jpg

dsc_0696.jpgEgy cementhordó a sok közül. dsc_0698.jpg"Hordók" sorbandsc_0699.jpg

dsc_0700.jpgTalán a palackozó gépsor lehetett itt hajdanán.dsc_0702.jpg

dsc_0705.jpg

dsc_0706.jpg

dsc_0708.jpg

dsc_0709.jpgVilágító ablakok. Sajnos az egyes helyiségek hajdani funkcióját nem ismerjük.dsc_0719.jpg2010-től megkötött a cementdsc_0722.jpgCementhordók itt isdsc_0724.jpgFent is, lent is folyadék tárolókdsc_0726.jpg

dsc_0727.jpg

dsc_0734.jpgHajdanán ez szellőztető rendszer voltdsc_0736.jpgA pince Palackozó sor lehetett itt is, de lehet tévedünkdsc_0737.jpg1981-es hordódsc_0739.jpg

dsc_0743.jpg

dsc_0742.jpgFentről a "hordók"dsc_0746.jpg

dsc_0750.jpg

dsc_0754.jpg

dsc_0756.jpg

dsc_0758.jpg

dsc_0760.jpg

dsc_0764.jpg

dsc_0766.jpg

dsc_0785.jpg

dsc_0787.jpgAz épület homlokzatadsc_0788.jpg

dsc_0789.jpg

dsc_0792.jpgA "műholdas" képen itt álltak a rekeszek hegyekben.dsc_0793.jpg

dsc_0794.jpg

dsc_0802.jpg

dsc_0804.jpg

dsc_0809.jpg

dsc_0852.jpgA két említett épület az udvaron. Itt más üdítőitalt palackoztak, talán egy évtizede. Fotókat nem teszünk ki ide, de videó van erről is, a Traubis végén.dsc_0814.jpg

dsc_0830.jpg

 

Sajnos Traubi relikviát nem találtunk, teljesen kipucolták a területet 2010-ben. A műholdas fotón még látszik olyan épület is, ami mára már nincs meg. Sajnáljuk, hogy erre a sorsra jutott. Reménykedünk, hogy valamikor újraindul itt az üdítőital gyártás. Sályon sok szőlő termett anno, most nem tudjuk ezzel mi a helyzet. Be kell vallanom a nyolcvanas években, iskolával még én is voltam itt szőlőt szedni. Na de hogy hol, és merre, arra már nem emlékszem.

 

Köszönjük, hogy megnézted, ha tetszett nyomj egy like-ot a videóra és a blogra.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/urbexhun

Youtube csatornánk: https://www.youtube.com/user/huncaca

Kapcsolat: urbexhungaryteam@gmail.com

Youtube csatornánkon további érdekes, URBEX TÚRA  és CSERNOBILI  videókat is találsz, érdemes szétnézni. Kattints a vastag szövegre.